Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město získalo dotaci na „Naučné stezky okolím Uherského Brodu

14. 3. 2014

 Město Uherský Brod získalo z ROP NUTS II Střední Morava dotaci na realizaci projektu „Naučné stezky okolím Uherského Brodu. Záměrem projektu je v souladu se zpracovanou "Marketingovou strategií rozvoje cestovního ruchu ve městě Uherský Brod" prostřednictvím nově vzniklých turistických tras zpřístupnění zajímavých lokalit z hlediska cestovního ruchu, aktivního trávení volného času a environmentálního vzdělávání pro místní obyvatele, školní mládež a ostatní návštěvníky.

 

„Tyto navržené trasy, v celkové délce 37 km, budou osazeny drobnou doplňkovou infrastrukturou cestovního ruchu v podobě stojanů na kola, odpočívadel, infotabulí, infopanelů, laviček, dalekohledů, odpadkových košů a zároveň bude provedeno jejich značení a směrování (vlastní značení, rozcestníky, směrovky); na vybraných místech dojde ke zpevnění ploch. Součástí projektu je také vytvoření planetární stezky s modely Slunce a jednotlivých planet a dalších objektů sluneční soustavy vč. pořízení digitálního planetária," uvedl místostarosta Petr Vrána.

Řešené území se nachází v nejbližším okolí (ve směru severozápadním, severovýchodním, jižním) města Uherský Brod. Zasahuje do k.ú. Uherský Brod, Havřice, Maršov, Újezdec u Luhačovic, Nivnice, Prakšice.

Hlavním cílem projektu je zatraktivnit město Uherský Brod a jeho okolí a tím zvýšit jeho návštěvnost, a dále zlepšit orientaci v okolí města a informovanost o jednotlivých lokalitách.

Čtyři stávající vycházkové trasy (Havřická, Maršovská, okolí Nivničky, stezka UB–Těšov–Újezdec) budou doplněny pátou trasou – planetární.

Na čtyřech stávajících vycházkových trasách bude instalováno cca 25 ks infopanelů, 9 ks infotabulí, 11 ks odpočívadel, 4 vyhlídková panoramatická místa, 3 ks dalekohledů. Dále bude instalováno 12 ks laviček, 2 ks košů, 6 ks stojanů na kola, 37 ks rozcestníků a 92 směrovek.

„Prostřednictvím infopanelů a infotabulí budou návštěvníci kontinuálně seznamováni s pozoruhodnou historií, geografií, ekologií a životním prostředím ale i současností jednotlivých tras a lokalit, jež budou doprovázené obrazovými, kartografickými a textovými informacemi. Barva přiřazena jednotlivé trase bude převládající na všech prvcích umístěné na dané trase," doplnil místostarosta Vrána.

5. trasa – Planetární stezka:
Délka trasy: 1,8 km (od „malých schodů" ke hvězdárně) + 6,3 km (pokračování planetární stezky od hvězdárny ke Středisku environmentálního vzdělávání v místní části Maršov).
Slunce – bude umístěno ve výchozím bodě Planetární stezky v prostoru u „malých schodů". Bude vyobrazeno v dlažbě s průměrem cca 11 m. Od této velikosti se budou odvíjet velikostní poměry ostatních objektů sluneční soustavy. V ploše bude umístěn rovněž model slunce – koule (materiál: ideálně světlý („zlatý") kov), a dále informační panel s vyznačením celé trasy. Místo bude doplněno mobiliářem.
Planety – budou respektovat velikostní poměry:
- kamenné planety (Merkur, Venuše, Země, Měsíc, Mars, Ceres) – materiál barevný kámen, imitující viditelný povrch planet.
- plynné planety (Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) – materiál probarvené sklo či kvůli odolnosti možná varianta modelu planety z jakéhokoliv materiálu uzavřená (zalitá) do odolné, nerozbitné, průhledné umělé hmoty.
Kolem stávající pěší přístupové komunikace k hvězdárně bude vytvořena tzv. galaktická stezka tvořená 5 infotabulemi. Od hvězdárny pak bude pokračovat stezka směrem na Maršov doplněná o další 4 menší tabule do výše očí.
Jako doplněk planetární stezky je naplánováno pořízení digitálního planetária sestávajícího ze speciálního dataprojektoru a nafukovací projekční kopule (o průměru cca 7 m). Digitální planetárium je zařízení, kde se na kulovou projekční plochu promítají kosmické objekty, hvězdy, souhvězdí, planety a další kosmické objekty. Výhodou tohoto planetária oproti optomechanickému je možnost simulace děje jak v prostoru, tak i v čase. Po několik prvních let se počítá s umístěním tohoto planetária na Domě kultury.

Celkové předpokládané ceny celého projektu jsou cca 5 600 tis. Kč, očekávaná min. výše dotace je 3 920 tis. Kč, max. výše vlastních prostředků 1 680 tis. Kč. Zahájení realizace projektu je naplánováno na podzim letošního roku, ukončení celého projektu pak v červnu 2015.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář